Motivatie voor een beleeftuin en natuurtuin bij ‘t Keetje

De locatie, de tuin zit binnen de beschermde omgeving van ’t Keetje, hierdoor hoeft er geen extra geld gestoken te worden in grond,  omheining van het terrein en toezicht. Hierdoor komt iedere bijdrage maximaal toe aan de doelen van de stichting.

Het  beleeftuin ontwerp van Yalp was de start van onze plannen

Voor het ontwerp is er gebruik gemaakt van de ‘all-in’ visie van Yalp; De belangrijkste boodschap in deze visie is dat iedereen mee doet en samen activiteiten kan doen. In deze beleeftuin kan jong en oud, valide of mindervalide, samen bewegen en spelen. Dit komt terug in bijvoorbeeld de zandbak. Deze is tevens geschikt voor kinderen in een rolstoel en er kan ook geschommeld worden in de vogelnestschommel. Op het middenplein kan iedereen met of zonder beperking, samen rusten en muziek maken. Binnen het gedeelte dat voor de ouderen ingericht is, zijn tevens diverse speelprikkels die ook voor kinderen leuk zijn. Meer over de Beleeftuin open de PRESENTATIE BELEEFTUIN (PRESENTATIE BELEEFTUIN (PDF))

Naast cliënten van de zorgboerderij en bezoekers van de fruitkwekerij, mogen ook zorginstellingen gebruik maken van de beleeftuin

De beleeftuin zoals deze ontworpen is door Yalp is voor zowel jong en oud te gebruiken en heeft meerdere functies. Het moet een ontmoetingspunt zijn dat uitnodigt tot spelen en bewegen.

Spelen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Op deze manier ontdekken ze de wereld om hen heen en oefenen ze verschillende vaardigheden.

Stichting Vrienden van ’t Keetje vindt dat alle kinderen een plek verdienen waarin ze onbeperkt samen kunnen spelen, zelfvertrouwen op kunnen doen en vriendschappen kunnen sluiten.

Bewegen draagt bij aan een goede fysieke en mentale gezondheid. Daarom wil de stichting kinderen en volwassenen inspireren om in beweging te komen of te blijven.  De beleeftuin helpt ook ouderen op een ongedwongen manier in de buitenlucht gezond en actief te houden. De bewegingen die geoefend kunnen worden in de beleeftuin laten zich direct vertalen naar het beter functioneren in het dagelijks leven.

De beleeftuin biedt een goede gelegenheid voor iedereen om samen dingen te ondernemen Bijvoorbeeld voor de bewoners van diverse verzorgingstehuizen in de buurt.  Met de huidige ontwikkelingen in de zorg wordt er namelijk steeds meer een beroep gedaan op mantelzorgers en vrijwilligers voor het doen van activiteiten.

De beleeftuinen van Yalp voldoen aan een aantal belangrijke eisen, zoals bereikbaarheid voor rolstoelgebruikers, overzichtelijkheid voor mensen met autisme of een visuele beperking, veiligheid door voldoende grijp- en steunpunten, juiste hellingshoeken en rustpunten. In de beleeftuin wordt een plek gecreëerd waarvan iedereen met veel plezier en zo lang mogelijk zelfstandig gebruik kan maken.

Fase 2 natuurtuin (speeltuin) gereed, ontworpen door De Twee Heren.